Spelregels

De Boules

Specificaties:
– Materiaal is metaal (meestal staal).
– Diameter tussen 70,5 tot 80 mm.
– Gewicht tussen 650 tot 800 gram.
Op elke wedstrijdboule moeten (leesbaar) vermeld staan: de naam van de fabrikant, het gewicht en het serienummer.
Bij recreatie-boules hoeft dit niet.

Het But

Specificaties:
Materiaal is hout of kunststof.
Rond (dus onbeschadigd) met een diameter van circa 30 mm (met een marge van +/- 1 mm).
Eventueel gekleurd voor een betere zichtbaarheid.

Hoe wordt pétanque gespeeld?

  1. U speelt tête-à-tête (individueel, dus één tegen één), doubletten (twee tegen twee) of tripletten (drie tegen drie). Bij tête-à-tête en doubletten gebruikt elke speler 3 boules, bij tripletten gebruikt elke speler 2 boules.
  2. Wie de toss wint bepaalt waar gespeeld wordt en met welke but. U maakt een werpcirkel op de grond (of gebruikt een kunststof werpcirkel) met een doorsnede tussen 35 en 50 cm. Een werpcirkel moet gemarkeerd worden. Als u een boule gooit moeten de beide voeten binnen de werpcirkel op de grond blijven.
  3. De beginnende speler (die de toss heeft gewonnen) werpt het but uit tussen de 6 en 10 meter en minstens 1 meter van een obstakel.
  4. De eerste speler probeert een boule zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen.
  5. Vervolgens probeert een speler van de andere equipe een boule dichter bij het but te plaatsen of hij probeert een boule van de tegenstander, die op punt ligt, weg te schieten.
  6. Daarna moet de equipe, waarvan de boule niet op punt ligt, net zo lang gooien totdat dat wel zo is, enzovoort.
  7. Als een equipe geen boules meer heeft, kan de tegenpartij proberen nog meer boules beter te plaatsen (en dus meerdere punten te scoren).
  8. Als alle boules gespeeld zijn, krijgt de winnende equipe net zoveel punten als het aantal boules dat beter ligt dan de beste boule van de tegenpartij.
  9. Degene die een speelronde (een mène) wint, werpt het but weer uit.
  10. De equipe die het eerst 13 punten heeft gemaakt is winnaar. Er hoeft geen verschil van 2 punten te zijn.

Als alle boules gespeeld zijn, de uitslag van die speelronde tussen alle spelers onderling is overeengekomen en de dertien punten nog niet zijn bereikt, dan begint de nieuwe speelronde aan de overzijde van het speelveld. De (nieuwe) werpcirkel dient daarbij zo dicht mogelijk te worden geplaatst op de plek waar het but lag in de voorgaande speelronde (mène).

Het RPS (Reglement voor de Pétanque Sport)

Bovenstaande regels zijn slechts een samenvatting van de bestaande spelregels. Deze regels worden elk jaar (indien nodig) aangepast en zo is in de loop der jaren een groot en dik reglementen-boek ontstaan, dat thans, 2021, het RPS wordt genoemd (het Reglement voor de Pétanque Sport).
Indien u daarin bent geïnteresseerd, kunt u HIER klikken voor dit reglement.